Print offset
Printul offset utilizeaza sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de baza necesare procesarii imaginii in tipar facandu-se pe baza principiului rasterizarii (halftoning).
Astfel, suprafata hartiei este acoperita partial de cercuri in cele patru culori de baza, acestea fiind suficient de mici si dese incat ochiul va media efectele suprafetei albe si a celei acoperite de cercuri, creand o imagine unitara.
Este bine de stiut ca din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influentate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafata lucioasa, mata sau metalizata, etc).
Cu cat un suport este mai absorbant, cu atat scade contrastul si luminozitatea imaginii tiparite. Printul este influentat si de culoarea hartiei sau cartonului folosit.
In afara cernelurilor clasice (CMYK, Pantone), exista culori cu proprietati deosebite (perlate, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reactioneaza la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul carora se pot realiza tiparituri speciale.